Navigatie overslaan

Wat lees ik op de internets (en dan vooral de lokale) toch een boel
verschillende meningen over de voedselbank.

Het rare is dat de mensen waarvan ik dacht dat het voorstanders zouden het dat helemaal niet zijn. En andersom ook!

Mijn mening had ik nog niet. Maar ik mag niet achterblijven natuurlijk. Ik zal mijn mening hier ‘live’ gaan vormen.

Mijn mening wordt door feiten gevormd. En niet door principes. Principes zijn namelijk voor mensen zonder argumenten hoorde ik een wijs man eens zeggen.

Laten we beginnen met de definitie van ‘voedselbank’. Als er iemand is die ons precies kan vertellen wat de voedselbank doet dan is het ‘voedselbank.nl’ wel. Op hun website lees ik het volgende :

De Voedselbank zamelt bij producenten en distributeurs van levensmiddelen de producten in die om één of andere reden niet verkocht kunnen worden…… De ingezamelde producten worden wekelijks verdeeld onder particuliere gezinnen en organisaties die aan de door de Voedselbank geformuleerde criteria voldoen.

Nobel zo lijkt het in eerste instantie. Echter, wat zijn die criteria dan vraag ik mij af? En wie  zorgt voor de correctheid van die gegevens.? Welnu ook daar heeft eerder genoemde website een (deel)antwoord op lees gerust zelf even hier en hier

En dan ben ik helemaal los. Een instantie moet de aanmelding doen middels dit aanmeldformulier.  Hoe hulpverlende instanties zoals maatschappelijk werk, specialistische thuiszorg, diakonie, riagg, vluchtelingenhulp etc. aan de juiste gegevens komen is mij dan een raadsel.

De criteria zetten me wel aan het denken. Stel  een gezin met een pappa en een mamma en een kind van laten we zeggen 12 voor.

Houdt dit dan in dat als er in dat gezin een besteedbaar inkomen van minder dan € 260,= (en ik neem aan per maand, daar staat niets over geschreven op de website van voedselbank.nl) over dat ik dan recht heb op ‘boodschapjes’ van de voedselbank? Niet om het een of het ander hoor maar kun je voor 260 euries in de maand geen boodschappen doen voor een gezin van die omvang? En als dat al niet kan, kun je daar dan wel kleren van kopen? Wat wordt precies geaccepteerd als ‘overige vaste lasten’ (zie weer het excel formulier)…onduidelijkheid alom mijnsinziens.

U ziet het, vanuit de voedselbank site informatie geen +’s voor mijn mening. Het is ondoorzichtig, abstract en geeft mogelijkheden tot willekeur. Tevens vindt ik een stichting nou niet de meest ideale plek om al dit soort (toch best gevoellige) informatie in beheer te hebben.

Mijn mening : als iemand echt niet zonder de ‘dienst’ van de voedselbank kan dan kun je dat met je ogen dicht wel zien lijkt me. Daar is dan geen excel formuliertje met een zwikje wazige acceptatiecriteria voor nodig. Als er iemand bij je aanklopt als voedselbank zijnde dan moet je gewoon geven, en niet eerst om een excel formuliertje vragen.

Kun je je het al voorstellen? : “Nee sorry mevrouw, we moeten Uw aanvraag weigeren, U heeft 290 euro besteedbaar inkomen over dat is meer dan onze cirteria”

Mijn mening over de voedselbank is dan ook moeilijk te verwoorden. Ik ga het toch proberen:

Ik sta volledige achter het idee de voedselbank (mensen met minder dan ‘de rest’ elementaire zaken als eten en drinken niet onthouden). De manier waarop dit gaat ben ik het zeker niet mee eens.

Volgens mij wonen we in een land waar we geen honger hoeven te lijden. Een land waar de rijken een grotere bijdrage leveren aan de sociale voorzieningen  dan de minder rijken.

Mijn mening :  Ik ben tegen !

Stop met de ontwikkelingshulp (5 miljard euro in 2008!!!) en gebruik dit geld om belachelijke zaken als voesdselbanken overbodig te maken! Want het is belachelijk dat er in Nederland nog mensen zijn die voor hun primaire levensbehoeften zijn overgelaten aan (in mijn ogen) onvolwassen stichtingen als de voedselbank.

Zo vlak voordat ik op verzenden druk, komt er zowaar nog een argument bij me naar boven borrelen waarom ik tegen de voedselbank ben : er zijn NOOIT boodschappenbriefjes te vinden bij de voedselbank :)

Advertenties
%d bloggers liken dit: