Navigatie overslaan

Op “de geleraaf” lees ik het volgende:

Cogas haalde over 2007 een winst van bijna 26 miljoen euro.
Het jaar ervoor bedroeg de winst van Cogas een kleine 13 miljoen
euro. De winstgroei is grotendeels te danken aan het feit dat er minder
kosten zijn gemaakt. Cogas levert gas en electriciteit aan zo’n 130.000
huishoudens in Twente.
De komende jaren worden door Cogas een groot aantal gas- en
electriciteitsnetten vervangen.

Even een snel rekensommetje : 26 miljoen euro op 130 duizend huishoudens is 200 euro per huishouden. 200 euro!
Winst.
Van al het geld wat we aan de Cogas betalen is 200 euro dus pure winst. Pure winst waar alle kosten vanaf zijn. De inkoopkosten voor de diensten, de (ongetwijfeld exorbitante) salarissen van directeuren, commissarissen de sponsorgelden, de inkoop van energie onderhoud aan de infrastructuur en ga zo maar door.

Kijkend naar de jaarcijfers 2006, wordt er zo’n 20% winst gemaakt op de energie. (inkoop 239 miljoen, verkoop 290 miljoen). Als ik de cijfers goed lees 1100% winst op kebel televisie (inkoop 1 miljoen, verkoop 13 miljoen). Dan komen ze dus uit, voor dit jaar op 26 miljoen euro pure winst!

Aan dit alles betalen U en ik gewoon mee middels onze voorschotten en jaarafrekeningen. En daar kan Ome Cogas al zijn kosten mee betalen en onze huizen voorzien van o.a. electriciteit, gas en kabel teevee.

U en ik spekken de CogasKas met 200 euro op jaarbasis. Ga nou eens uit van een jaarbedrag van 2000 eurie, dan is dat gewoon 10%. Een boel geld.

Ik zou dan ook de Cogas eens willen vragen of er niet met een beetje minder winst genoegen genomen kan worden. Geef een ieder met een minimum inkomen nou eens 150 euro kado. cogas maakt dan nog steeds lekker 50 euro winst over de ruggen van deze mensen, maar deze mensen hebben dan ook nog eens een meevaller van 150 euro.

Het is maar een idee……

Advertenties
%d bloggers liken dit: